Skip to main content

Ronde om Texel
Info

Catamaran

Met deze klasse is de Ronde om Texel ooit in 1978 begonnen. Verschillende type catamaran strijden en varen mee op het water rond Texel. Door middel van Texel Rating krijgen boten een rating factor zodat de finishtijd vertaald kan worden naar een tijd gecorrigeerd voor de specifieke eigenschappen van de boot. Op deze manier ontstaat er een vergelijkbare uitslag ondanks de vele verschillende type catamarans

Op donderdag 6 juni en vrijdag 7 juni varen de catamarans twee mooie toertochten. Op zaterdag wordt de Ronde om Texel gevaren.

Titels 2024:

  • Nederlands Kampioen Texel Rating 2024

Windsurfen

Windsurfen maakt de laatste jaren deel uit van de Ronde om Texel. Sinds 2019 is er ook eeen aanzielijke uitbreiding met windfoilen (waarvan het meest bekend de Olympische iQfoil klasse). De bezetting van het deelnemersveld is heel divers. Er varen gelouterde kampioenen en fanatieke recreanten samen om ons prachtige eiland. Aanvullend mag in samenwerking met de IFCA dit jaar ook een Europese Marathon titel worden uitgereikt. Vanaf woensdag 5 juni zal de strijd om deze titel losbarsten.

Titels 2024:

  • Nederlands Kampioenschap Formula Windsurfing Long Distance 2024
  • Nederlands Kampioen Formula Windsurfing Long Distance Dames 2024
  • 2024 IFCA Marathon European Championship
Wing

Wingfoil, overgewaaid vanuit Hawaii. De nieuwste klasse tijdens de Ronde en tevens een van de snelst groeiende watersport klasse. In 2023 heeft de wingfoil haar debuut gemaakt tijdens de 44e Ronde om Texel. De populariteit van het wingfoilen is groots en mede daardoor heeft de organisatie van de Ronde om Texel in 2024 de WK titel Marathon naar het eiland weten te halen met steun van de IWSA en World Sailing. Vanaf woensdag 5 juni zal de strijd om deze titel losbarsten.

Titels 2024

  • Nederlands Kampioen WingFoil Long Distance 2024
  • Nederlands Kampioen WingFoil Long Distance Dames 2024
  • 2024 IWSA Marathon World Championship

Programma

World Championships

accommodatie

Helaas hebben we dit jaar geen vergunning kunnen krijgen voor een deelnemerscamping in de buurt van de evenementlocatie (Paal17). Er zijn echter meerdere opties beschikbaar voor het boeken van accommodatie. We hebben verschillende partners en sponsors die accommodaties aanbieden.

Onze partner De Krim heeft ook verschillende campings: Camping
Met de camper naar Texel: Camper

Als je vragen hebt over accommodatie of een aanbeveling nodig hebt, stuur ons dan een e-mail naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Deelnemers

Tijdens de Ronde om Texel gaan catamarans, windsurfers en wingfoilers met elkaar de strijd aan. De deelnemers verschillen van ervaren zeilers tot enthousiaste recreatieve zeilers. Zeilend vanaf Paal 17 zullen de deelnemers een Ronde om Texel vervolgen om uiteindelijk weer terug te komen bij Paal 17. De leeftijd van de deelnemers variëren aanzienlijk, waarbij zowel jongere als oudere deelnemers vertegenwoordigd zijn. De levendigheid en dynamiek van het evenement wordt mede gevormd door deze variëteit.  

Uitslagen 2024

EventsKlasseSkippers meetingStart
IWSA Marathon World championship
Windsurf

07:30

09:00 - 10:00
Ronde om Texel

07:30

09:00 - 10:00