De historie van de Ronde om Texel

1978 – 2020: 43 jaar

Het is 1977 en enkele leden van de Kustzeilvereniging Westerslag (KZVW), Martin van der Wal en Henk Koopman, waagden zich aan een avontuur: met een Hobie Cat 16 het eiland rond zeilen. En dat lukte: het was een geweldige prestatie, waar de nodige zeilervaring en stuurmanskunst aan te pas kwam. Onder het genot van een biertje op het strand, lokte het ene woord het andere uit. De leden van de KZVW besloten om in 1978 de eerste Ronde om Texel te organiseren. Het was van meet af aan een groot succes. Die eerste keer verschenen er 84 catamarans aan de start, waarvan 68 boten de finish haalden.

Een prestatietocht of een wedstrijd?

De eerste Ronde werd georganiseerd als prestatietocht, NIET als wedstrijd. Dit werd uitgebreid, met redenen omkleed, uitgelegd aan de deelnemers. De voorzitter van de KZVW, Martin van der Wal, drukte de zeilers op het hart: ‘Jongens, het gaat niet om het winnen, maar om de prestatie!”. Maar.. zodra het startsein werd gegeven waren alle deelnemers dat direct vergeten. Geen middel werd geschuwd om als eerste te finishen! Het bleek een groot succes.

Nu, anno 2020, is de Ronde om Texel uitgegroeid tot een volwassen internationale wedstrijd, met een eigen Texelrating waar wereldwijd mee wordt gewerkt. Het evenement is niet meer weg te denken uit de internationale wedstrijdkalenders. Topzeilers en recreatieve zeilers kijken het hele jaar uit naar de Ronde en zorgen dat ze er ook dit jaar weer bij zullen zijn.

Texel is in juni dé ontmoetingsplek voor honderden zeilers en met de tweede samenwerking met WAVES is het ook voor toeschouwers fantastisch op het strand vertoeven!

Contact gegevens

Ronde om Texel

Bestuur
Jan Schouwstra
voorzitter@roundtexel.com