Wie gaat de uitdaging aan?

In 2009 hebben Herbert Dercksen en Mark Bulkeley het Ronderecord gezet op 2 uur, 7 minuten en 2 seconden. Tijdens de Ronde-week kunnen op woensdag, donderdag en vrijdag pogingen worden gedaan om het bestaande Ronderecord (om de VC-boei) te verbeteren. Voor degenen die tijdens de Rondeweek het Ronderecord verbeteren is de Record Attempt wisselbokaal beschikbaar.

Het record via de VC-boei route: 2 uur, 7 minuten en 7 sec.

Tijdens de 32e Zwitserleven Ronde om Texel hebben Herbert Dercksen en Mark Bulkeley het oude record van Wouter Samama en Jeroen van Leeuwen met ruim 4 minuten aangescherpt. Het nieuwe record staat nu op 2 uur, 7 minuten en 2 seconden. Wie gaat dit verbeteren?

Het record via de korte (inmiddels verboden) route: 2 uur, 9 min. en 7 sec.

In 1982 vestigden Martin Warnaar en Wop Rienks het record met hun Supercat in 2 uur, 9 minuten en 7 seconden. Sinds 1992 is het gebied ten noordoosten van Texel beschermd natuurgebied geworden. Het is sindsdien niet meer toegestaan om het eiland te ronden via de kortste weg. Voortaan MOET bij een recordpoging de VC-boei gerond worden.

Record Attempt

Voor het team dat tijdens de Rondeweek het snelste rondje zal varen, stelt de Ronde om Texel een mooie Record Attempt prijs als wisselprijs beschikbaar. Zowel officiële recordpogingen als de Ronde zelf tellen mee om de snelste tijd neer te zetten. Ga de uitdaging aan en laat zien, dat je een snelle Rondetijd kan neerzetten.

Aanmelden voor een recordpoging

Wilt u tijdens de Rondeweek een recordpoging doen, dan dient u zich minimaal 24 uur van te voren aan te melden bij het Regatta Office. Kosten voor een recordpoging zijn € 125,-

Hans Bouscholte over zijn passie voor records

Door Diana Bogaards 

‘De wetenschap dat nooit iemand sneller is geweest op dat traject’, luidt het antwoord van Hans Bouscholte op de vraag naar de kick van records vestigen. Op maandag 1 september 2003 lukten het hem en zijn bemanning Ruurd van Wieren eindelijk om het uit 1997 daterende Ronderecord om Texel te breken. Zij wisten met hun Tornado het eiland in 2 uur, 30 minuten en 3 seconden te ronden, slechts 27 seconden sneller dan Ron van Teylingen en Paul Manuel zes jaar eerder.

De recordpoging

De mannen vertrokken vanuit De Cocksdorp richting Paal 17 en rond 12.50 uur startten ze daar voor het clubgebouw van Kustzeilvereniging Westerslag. De windrichting was noordelijk, dus niet echt optimaal. Bovendien maakte de pittige zeegang de recordpoging extra moeilijk. ‘De ideale omstandigheden zijn een noordwestenwind kracht vier tot vijf bij een rustige zeegang’, aldus Bouscholte. De officiële tijdswaarneming werd door de club verzorgd.

Dat de mannen het rondje juist voeren, bewezen de foto’s van het ronden van de VC-boei en de tracing-stand van de GPS aan boord. Na binnenkomst vloeide er champagne.

Het snelste record dateert van 1982, toen Martin Warnaar en Wop Rienks in 2 uur, 9 minuten en 7 seconden het eiland rondden. Het gebied direct ten noordoosten van Texel is intussen beschermd natuurgebied, waardoor de kortste route niet meer mogelijk is. Tegenwoordig moeten de zeilers om de VC-boei en daarom gold het ronderecord van Ron van Teylingen en Paul Manuel als het nieuwe te verbeteren record. Zij stuurden hun Tornado in 1997 in 2 uur, 30 minuten en 36 seconden rondom Texel. Nu prijken de namen Bouscholte en Van Wieren in het register en is hun wereldrecord in London opgenomen in het World Speed Council.

Record boven line honours

Vorig jaar pakte het duo de line honours (de eerste boot die is gefinisht, red.) met een Eagle 20 carbon. Wat is nu leuker om te winnen? ‘Uiteindelijk heeft het ronderecord meer waarde voor mij’, geeft Bouscholte toe. ‘In de wedstrijd vaar je op de concurrenten en tijdens een recordpoging op tijd, dus dan neem je meer risico en dat ligt mij wel. Als het fout gaat, probeer je het gewoon opnieuw en dat is anders bij een race.’ Dit jaar zijn de mannen wederom van de partij, maar nu met een gloednieuwe boot, wederom een Eagle 20 carbon. ‘De boot heeft een grijze carbonkleur en ziet er gemeen, maar mooi uit’, zegt Bouscholte lachend. En wat wordt de doelstelling? ‘We gaan weer voor de line honours. We denken bij lichtweer bovendien kans te maken op de overwinning op handicap.’

Contact gegevens

Ronde om Texel

Bestuur
Jan Schouwstra
voorzitter@roundtexel.com