43e Ronde om Texel en de WAVES Festivaldagen beloven spektakel te worden

Meer dan tweehonderd catamarans en enkele tientallen windsurfers/foilers zullen op zaterdag 18 juni vanaf het strand bij Paal17 het ruime sop kiezen voor de 43e editie van de Ronde om Texel. De Ronde wordt traditiegetrouw voorafgegaan door een tweetal toertochten voor de catamarans. Voor de windsurfers/foilers zijn er op donderdag en vrijdag al kortere wedstrijden voor de kust. Vrijdag varen de kitefoilers de tweede stop van de Kitefoil Cup Holland. Ook op het strand is er alle drie de dagen voldoende te beleven op het WAVES Festival met overdag onder andere beachvolleybal, surf en efoil clinics en ’s avonds optredens van The Dirty Daddies (donderdag), VanVelzen (vrijdag) en op zaterdag tijdens de prijsuitreiking de Qmusic Foute Party band onder leiding van Jimmy van den Nieuwenhuizen.

Meer dan 200 catamarans aan de start
Met nog een ruime week te gaan is voorzitter Jan Schouwstra enthousiast. “We hebben er zin in. We hebben hier met elkaar bijna drie jaar naar uitgekeken. Op donderdag hebben we voor de catamaranzeilers een prachtige toertocht met visbakken bij de Hors: de VVV-Texel Horstocht. Op vrijdag doen we het nog eens dunnetjes over met de AB Texel Tocht om de Noord, met lunch op Paal33. Zaterdag is dan het moment daar en gaan we voor de 43e keer rond. Op dit moment zijn we ruim over de tweehonderd betaalde catamaran inschrijvingen, we hopen en verwachten dat dit aantal de komende dagen nog zal oplopen.”

Met de klok mee: Catamarans, Windfoilers, Kitefoilers, Windsurfen

Windsurfers, windfoilers en kitefoilers
Wedstrijdleider Roel Swijnenburg vult voorzitter Schouwstra aan. “De windsurfers en windfoilers varen daarnaast op donderdag en vrijdag korte wedstrijden voor de kust bij Paal17 en op vrijdag hebben we een primeur op Texel met de Kitefoil Cup Holland voor de kitefoilers. Op zaterdag gaan de windsurfers en windfoilers vervolgens ook rond het eiland.”

Schouwstra vervolgt: “Helaas is het Rondje voor de kitefoilers vergunning technisch nog niet mogelijk. Maar zowel het Rondje zelf als de dagen daarvoor beloven weer een waar spektakel te worden.”

The Dirty Daddies – openingsact WAVES Festival 2019 en 2022 | Foto: Mark Richter


Programma 43e Ronde om Texel en WAVES Festival

Donderdag 16 juni

 • VVV-Texel Horstocht = Paal17 -> Horst -> Paal17
 • WAVES Grand Prix – windsurfers/foilers
 • Inlooptraining Kitefoil Team Allianz
 • The Dirty Daddies in de WAVES Festivaltent
  entree gratis voor deelnemers, kaarten a/d deur 10 euro

Vrijdag 17 juni

 • AB Texel Tocht om de Noord = Paal17 -> Paal33 -> Paal17
 • WAVES Grand Prix – windsurfers/foilers
 • Kitefoil Cup Holland
 • VanVelzen in de WAVES Festivaltent
  Entree gratis voor deelnemers, kaarten a/d deur 10 euro


Zaterdag 18 juni

 • 43e Ronde om Texel by Paal17 Texel
 • Prijsuitreiking Ronde om Texel met de Qmusic Foute Party band onder leiding van Jimmy van den Nieuwenhuizen
  Entree gratis, wel geldt vol = vol